Kiemelt tartalom

Rooming díjak, az EU-n belül. Lesz-e változás?

Amikor Magyarországból egy másik uniós országba utazunk, akkor nem...

Ingatlanpiaci körkép – Melyik a legdrágább település a Balatonnál?

Egy 2021-es statisztika szerint 2020 év végén még Tihany...

A mobiltelefonok tényleg rákot okozhatnak?

Már számos tanulmány készült azzal kapcsolatban, hogy a mobiltelefonok...

Meddig nyújtható be a napelem pályázat?

Azok, akik eddig nem nyújtották be a pályázatot az első ütemről már lekéstek, hiszen az első ütem már lezárult. Azonban semmi sincsen veszve, hiszen a második ütem csak szeptember 12-én kezdődik, így erre még be lehet nyújtani majd a pályázatokat. A pályázaton azok indulhatnak, akik országos átlagot el nem érő jövedelemmel rendelkeznek és saját tulajdonú ingatlanjuk van. Ez a vissza nem térítendő támogatás nagyon nagy segítséget jelenthet a családoknak. A kitételek között szerepel, hogy a napelemmel felújított ingatlant a beruházást követő 3. év végéig nem szabad eladni, így csak azoknak érdemes pályázni, akik hosszabb távra rendezkedtek be jelenlegi otthonukba. A napelem pályázati pénz vagy a pályázónak vagy pedig a kivitelezőnek kerül elutalásra és támogatási előleg igénylésére is van lehetőség.

Mik a feltételek?

Olyan feltételeket határoztak meg, amelyek aránylag könnyen teljesíthetők. Bruttó 2 900 000 Forint támogatást lehet elnyerni azokra a napelemes rendszerekre, amelyek a saját fogyasztás fedezését szolgálják. Bruttó 11 300 000 Forintot lehet a felvenni a kapacitáskorlát figyelembe vételével, olyan napelemes rendszer kapcsán, amely hőszivattyúval, villamos tároló beépítésével és nyílászáró cserével kerül együtt kiépítésre. További különleges feltétel – amely talán érthető is – hogy olyan ingatlanban történhet csak meg ez a beruházás, amely önmagában is képes fogadni a napelemes rendszert és emiatt semmilyen egyéb beruházást nem szükséges elvégezni. Csak olyan leszerződött kivitelezővel lehet elvégeztetni a napelemes rendszer kiépítését, akik a Kivitelezői listán szerepelnek. A különféle tájékoztató oldalakon érdemes áttekinteni az egyes munkák megpályázható fajlagos költségeit, mert nagyon jó kiindulási alapot adnak nekünk. Ami talán nagyobb költséget tesz ki az a napelem rendszer költsége, a villanyóra költsége, az akkumulátoros tároló és magának a tervnek az elkészítése. A napelemes rendszer kivitelezése, a hőszivattyú tervezés és kivitelezés, az energetikai tanúsítvány elkészítése, az akkumulátoros tárolóegység telepítése és annak üzembehelyezése, az esetleges nyílászárók cseréje, valamint a generálkivitelezés is csak regisztrált kivitelező által kiállított számlák esetében fogadhatók el.

Milyen jövedelemelőírások vannak pontosan?

Csak nagykorú tag nyújthat be pályázatot, aki a 2021. augusztus 31-i állapot szerint természetes személy tulajdonos az adott ingatlanon és a 2020. évi személyi jövedelemadó bevallás szerinti jövedelme 0 és 4 850 000 Forint közé esik. Jó hír, hogy a katások jövedelmét is figyelembe veszik, de azok nem támogathatók, akiknek 60 napot meghaladó adó vagy adó módjára behajtható köztartozása van. Ha rendelkezünk ilyen tartozással, akkor még a pályázat benyújtása előtt érdemes kiegyenlíteni, hogy biztosan sikerüljön megpályázni a napelemes rendszer kiépítését.

Pontosan milyen ingatlanokra kérhető a pályázat?

Családi házra, használati megállapodással rendelkező osztatlan közös tulajdonban lévő lakóházra- ikerházra vagy sorházra. Illetve maximum 6 lakással rendelkező társasház esetén vagy a szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre. A több tulajdonossal is rendelkező társasházaknál fontos tudni, hogy a beruházás megvalósításához a tulajdonostársak 51 százalékának kell az írásos hozzájárulási nyilatkozata. Tehát ha a háznak több mint a fele nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel, akkor nem lehet benyújtani a pályázatot.

Hogyan lehet benyújtani a pályázatot?

A pályázatot csak online úton lehet benyújtani a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon. Első körben be kell jelentkezni, majd, ha leszerződtünk a regisztrált kivitelezővel, akkor lehet benyújtani a pályázatot. A szerződött kivitelezőnek a kapcsolódó funkció segítségével rögzítenie kell az igénylő, azaz a megrendelő adóazonosító jelét. Amíg ezeket a lépéseket nem tesszük meg addig a pályázatot sem lehet benyújtani. Ha benyújtottuk az igényt, akkor a program egy nyilatkozatot készít elő, amellyel megtörténhet a hitelesítés. Ezt a nyilatkozatot kell majd az Ügyfélkapun keresztül az AVDH szolgáltatás segítségével hitelesíteni, majd a benyújtott pályázat mellékleteként becsatolni.

Legújabb

Hol tart Magyarország a nyugdíjkorhatárok tekintetében, ha Európát vesszük górcső alá?

Az Eurostat 2018-ban közölt adatai alapján Magyarországon az átlagos...

Miért éri meg pénzügyi tanácsadóval dolgozni? 

Legyen szó bármilyen pénzügyi döntésről, a Grantis szakemberei sok...

Ezért éri meg a jogi tanácsadás

Aki dolgozik, lakást ad el, vásárol valamit, befektet, előbb...

Kriptovaluta: bányásszuk vagy vásároljunk inkább?

A kripto valuta bányászata nem a legegyszerűbb. A bányászathoz...
spot_img

Érdekes

Hol tart Magyarország a nyugdíjkorhatárok tekintetében, ha Európát vesszük górcső alá?

Az Eurostat 2018-ban közölt adatai alapján Magyarországon az átlagos...

Miért éri meg pénzügyi tanácsadóval dolgozni? 

Legyen szó bármilyen pénzügyi döntésről, a Grantis szakemberei sok...

Ezért éri meg a jogi tanácsadás

Aki dolgozik, lakást ad el, vásárol valamit, befektet, előbb...

Kriptovaluta: bányásszuk vagy vásároljunk inkább?

A kripto valuta bányászata nem a legegyszerűbb. A bányászathoz...

Trapézlemez egyenesen a gyártótól? Rengeteg a lehetőség

Tudtad, hogy a trapézlemez elnevezését a trapéz alakú keresztmetszetéről...
Poli Poliphttps://politics.hu
Poli Polip - 38 éves politika és közéleti mélytengeri ragadozó és közíró.
spot_imgspot_img

Hol tart Magyarország a nyugdíjkorhatárok tekintetében, ha Európát vesszük górcső alá?

Az Eurostat 2018-ban közölt adatai alapján Magyarországon az átlagos öregségi nyugdíj mintegy 380 eurót tesz ki. Magyarország ezzel az összeggel az utolsó harmadban található,...

Miért éri meg pénzügyi tanácsadóval dolgozni? 

Legyen szó bármilyen pénzügyi döntésről, a Grantis szakemberei sok éves tapasztalattal és professzionális tudással segítenek megtalálni a számunkra leginkább testhezálló megoldást. Életünk során számtalan...

Ezért éri meg a jogi tanácsadás

Aki dolgozik, lakást ad el, vásárol valamit, befektet, előbb vagy utóbb kérdésekkel szembesül. Rengeteg jogi kérdés merül fel az emberben az évek során, ilyenkor...