Megéri most házat építeni?

Jelenleg mindenki csak a fejét kapkodja amikor a jelenlegi ingatlanárakkal szembesül. Nagyon nehéz döntést kell azoknak meghozniuk, akik új lakóingatlanra vágynak, hiszen az új építésű ház és lakás árak az egekbe szálltak. Lehet, hogy olcsóbb, ha a meglévő ingatlan kerül felújításra? Az állam természetesen továbbra is igyekszik támogatni az új lakásra vágyókat terveik megvalósításában, de az építőiparban, a napi szinten bekövetkező áremelkedések nem kedveznek senkinek.

Az utóbbi években a magyar ingatlanpiacot a folyamatos áremelkedések jellemezték. A vásárlók anyagi helyzete és a banki hitellehetőségek határozták meg azt, hogy meddig lehet elmenni a lakásárakkal. Most az építőipari drágulás is közrejátszik, ami annyira drasztikus és kiszámíthatatlan, hogy nagyon sok félnek belevágni egy új lakás építésébe. Még a lakásépítéssel foglalkozók is nagyon óvatosan kezdik meg az új projekteket, hiszen most már kiemelkedően fontos, hogy a felépült ingatlanokat szinte azonnal tudják értékesíteni. Tovább nehezíti az ingatlan szektor helyzetét a hatalmas munkaerőhiány, ami most talán még nagyobb lesz, tekintve, hogy a fiatalok zöme már más országok felé kacsintgat.

Mit tehetnek azok, akik új építésű házat vagy lakást szeretnének mindenképpen vásárolni?

Ha rendelkezünk elegendő készpénzzel vagy megtakarítással, akkor nem lehet nagy gond, de ha hitelből szeretnénk mindezt megtenni, akkor a stresszmentes időszakot biztosan elfelejthetjük. A kivitelezőket továbbra sem árt ellenőrizni, hiszen, ha rosszul választjuk ki, akkor az egész lakás árát is elbukhatjuk. Manapság egyre több építőipari vállalkozás megy csődbe, az előzőekben említett építőanyag árak emelkedése és a munkaerőhiány miatt. A kulcsrakész ingatlanok négyzetméter árai szinte naponta változnak, így elég nehéz nyomon követi, hogy hol és mikor érdemes belevágni a projektbe. 2022-ben az új lakásárak négyzetméterárai Budapesten elérték az 1 millió Forintos lélektani határt, így egy átlagos lakást 70 és 80 millió Forint környékén lehet megvásárolni. Ha van ennyi megtakarításunk, akkor bátran vágjunk bele a vásárlásba. Ha Buda környékén a 11 és 12. kerületet céloztuk meg, akkor számolhatunk akár 2 millió Forintos négyzetméter árakkal is. Ha az országban más megyeszékhelyeken nézelődünk, akkor ott is áremelkedéseket fogunk tapasztalni, körülbelül 10-15 százalékos mértékben, ez főleg a legdrágább megyékre igaz.

Mi a helyzet akkor, ha mi magunk szeretnénk új házat építeni?

Nagyon nehéz döntés, jelenleg talán a legnehezebb. Akik nem járatosak a házépítésben, azoknak egyáltalán nem ajánljuk. A magán építkezések előnye az lehet, hogy mi magunk tudjuk megtervezni a házat, azaz minden pontosan oda fog kerülni, ahova szeretnénk és annyi szobát tervezünk, amelyre valóban szükségünk van. Manapság házat építeni csak úgy érdemes, ha rendelkezünk némi kezdőtökével és azt egészítjük ki a hitellel, és természetesen az építőanyagok drágulása miatt az sem árt, ha közben tartalékunk is akad a vészhelyzetekre. Ha mi magunk a két kezünkkel építjük a házat és pár szakembert fogadunk fel akkor is számolnunk kell csúszással. Természetesen generálkivitelezőt is fel lehet fogadni, de akkor tetemes plusz költséggel érdemes számolni, de így viszont lehetséges, hogy némi stressztől is megszabadulunk. Ezt a lehetőséget azoknak ajánljuk, akik jól tűrik a stresszt és tényleg rendelkeznek tartalékkal.

Láthatjuk, hogy jelenleg talán az a legegyszerűbb megoldás, ha maradunk a meglévő ingatlanba, amelyet nagyon szépen fel lehet újítani. Ha mindenképpen környezetváltozásra vágyunk, akkor inkább nézelődjünk a használt lakások és házak kínálatában.

Legújabb

Különleges múzeumok Budapesten

Lassan közeledik a nyár, amikor a gyerekek és a...

Banki fúziók Magyarországon az elmúlt időszakban

2022-ben több bank lehetséges egyesüléséről is érkeztek hírek. Nézzük,...

Melyek a leghasznosabb kertészeti gépek?

A szezon ugyan nem a téli időszakra tehető, de...

Praktikus előszoba ötletek: milyen bútorokat érdemes beszerezni?

Az előszoba az első benyomás a lakóterünkről. Hiába makulátlan...
spot_img

Érdekes

Különleges múzeumok Budapesten

Lassan közeledik a nyár, amikor a gyerekek és a...

Banki fúziók Magyarországon az elmúlt időszakban

2022-ben több bank lehetséges egyesüléséről is érkeztek hírek. Nézzük,...

Melyek a leghasznosabb kertészeti gépek?

A szezon ugyan nem a téli időszakra tehető, de...

Praktikus előszoba ötletek: milyen bútorokat érdemes beszerezni?

Az előszoba az első benyomás a lakóterünkről. Hiába makulátlan...

Hol tart Magyarország a nyugdíjkorhatárok tekintetében, ha Európát vesszük górcső alá?

Az Eurostat 2018-ban közölt adatai alapján Magyarországon az átlagos...
Poli Poliphttps://politics.hu
Poli Polip - 38 éves politika és közéleti mélytengeri ragadozó és közíró.
spot_imgspot_img

Különleges múzeumok Budapesten

Lassan közeledik a nyár, amikor a gyerekek és a felnőttek is több pihenővel rendelkeznek. A nyári időszakban érdemes a budapesti múzeumokat is meglátogatni. Cikkünkben...

Banki fúziók Magyarországon az elmúlt időszakban

2022-ben több bank lehetséges egyesüléséről is érkeztek hírek. Nézzük, hogy 2022-ben és 2023-ban milyen változások lesznek. 2022. március 31-én a Budapest Bank Zrt. és az...

Melyek a leghasznosabb kertészeti gépek?

A szezon ugyan nem a téli időszakra tehető, de már most érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen eszközökre, gépekre lesz szükség a tavasztól induló hónapokban....